Vauvauvan Facebook-sivuilla pyydettiin kokoamaan Kuluttajalehden vuoden 2014 toisessa numerossa olleen kantovälinetestin tulokset. Testissä oli mukana yhdeksän rinta-/kantoreppua ja yksi kantoliina. Testatuista kolmesta repusta löytyi palonestoaineita ja testin ainosta liinasta Babylonian rengasliinasta löytyi pieni määrä kalojen lisääntymiselle haitallista nonyylifenolia. EU ei ole rajoittanut palonestoaineiden käyttöä, mutta kuten Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari totesi lehden jutussa, palonestoaineet tuntuvat turhille lasten kantovälineissä.

Testaajat huomasivat, että osassa reppuja vauvan asento on epämukava tai reppu on hankala säätää itselle. Testin viimeisiksi jääneissä kolmessa repussa kantoasento koettiin huonoksi. Vauvalla jalat roikkuivat suoraan alaspäin ja reput tuntuivat epämukaville myös kantajasta. Ergonomisessa kantovälineessä vauva pystyy heiluttamaan jalkojaan polvitaipeesta lähtien vapaasti, selkä pääsee pyöristymään sille luontaiseen C-kirjaimen muotoiseen asentoon ja kun kantoväline on oikein puettu, on se ergonominen ja mukava myös kantajalle. Kuluttajalehdenhaastatteleman fysioterapeutti Kristiina Kauppisen mukaan vauvan selkää ei kannata pakottaa asentoihin, joihin vauvan lihaksisto ei ole valmis, sillä huonot asennot voivat vaikuttaa esimerkiksi luuston kehittymiseen.

Mutta entä ne tulokset? Testin voittajiksi selviytyivät Manduca-kantoreppu ja BabyBjörn One. Manduca ja Babylonian rengasliina saivat täydet pisteet ergonomiasta. Ergonomiassa huomiota oli kiinnitetty kantovälineen rakenteeseen, lapsen asentoon ja lapsen mukavuuteen kantajan liikkuessa. Manducan osalta käyttäjäpaneelin arvio oli hyvin positiivinen ja reppu saikin lähes täydet pisteet kysymyksestä, ostaisitko itsellesi. Manduca sai miinusta vain siitä, että reppu ei tue vauvan päätä ja sormien turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Näiden kahden pienen epäkohdan uskon johtuvan siitä, että unitukea ei ole osattu käyttää oikein ja sormien turvallisuuden osalta lapsi saattaa saada sormen solkien väliin, minkä senkin pitäisi olla melko harvinaista. Tässä kohti herääkin kysymys, millainen opastus kantovälineiden käyttöön on ollut ennen niiden testausta vai ovatko käyttäjäpaneeliin osallistuneet tutustuneet käyttöön vain käyttöohjeiden kautta.

Kootusti testistä käy ilmi etenkin sanallisten arvioiden kohdalta, mitkä testin kantovälineistä ovat hyviä sekä vauvalle että kantajalle. Reppujen käytettävyydessä on eroja ja ammattitaitoinen myyjä opastaa kantovälineen oikeaoppisen käytön. Mutta aina on mahdollista saada tukea ja opastusta myös jälkikäteen. Sertifioituna kantoliinaohjaajana opastan taatusti turvallisen tavan kantorepun tai -liinan käyttöön. Lue lisää yksilöohjauksesta, joka on yksi osa uusia palveluitamme.